(6)Amnezie

(6)Amnezie

În statul Qi trăia un om cam slab de minte:umblând,uita să se mai oprească;dormind,uita să se mai scoale. Neliniştită de toate acestea,nevasta lui îi zise într-o zi:

— Am auzit că maestrul Ai este un om învăţat şi se pricepe la toate,putând chiar vindeca boală incurabilă. De ce nu te duci şi tu să-l consulţi?

— Bună idee! consimţi omul.

Astfel,porni călare,cu un arc în spate şi o săgeată în mână. Înainte de a fi parcurs o distanţă de un she(1),simţi că trebuie să-şi facă nevoile. Descăleca deci,înfipse săgeata în pământ,legă calul de un copac şi se ghemui să-şi facă nevoile. Isprăvind ce avea de isprăvit,se ridică şi,uitându-se în stânga sa,văzu săgeata.

— Vai,ce pericol! strigă el. Cum am scăpat de pericol! De unde să fi venit această săgeată rătăcită?Aproape că m-a lovit!

Apoi,privind în dreapta sa,văzu calul.

— Ce minune! exclamă bucuros. Deşi era cât pe-aci să fiu rănit şi alarmat pentru nimic,iată-mă răsplătit cu acest cal.

Înhăţă calul de căpăstru şi,din nebăgare de seamă,călcă pe ceea ce făcuse el cu câteva clipe mai devreme. Izbind cu piciorul în pământ,strigă:

— La naiba! Această baligă de câine mi-a murdărit pantofii. Ce păcat!

Încălecă şi-şi continuă drumul,în direcţia opusă. Nu după multă vreme,ajunse acasă. Plimbându-se prin faţa propriei sale case,mormăi:

下一章

读书导航